Чепеларе – Зеленото сърце на България

Всичко, от което се нуждае духът и тялото на човека, за да бъде здрав, Чепеларе го предлага като климат. Стратегията „Чепеларе – зеленото сърце на България”, има за цел да възроди региона като център за климатолечение, заради отрицателната йонизация на въздуха.

Климатолечението тук има вековни традиции. Още през 1911 г. се открива първата болница за лечение за белодробни заболявания в Чепеларе, а след това през 1933 г. в Пампорово се открива първата вила-пансион от Никола Чичовски, с което се поставя началото на развитието на курорта. По-късно през 1937 година и Чепеларе започва да се развива като летен курорт.

Наличието на иглолистните дървета в района увеличават йонизацията на въздуха. Високата фитонцидната наситеност е вид природен антибиотик, когато цъфтят боровете /когато боровете правят любов/ техните връхчета са особено богати на този феномен. Експерти отчитат, че района има лечебно съчетание на ниска влага, много слънчеви дни и висока йонизация на въздуха. Тя подобрява настроението, неутрализира радиацията, лекува белодробни болести, алергии, мигрени, влияе за възстановяване на функцията на нервната система, хипертония и т. н. Спомага за убиването на бактериите и вирусите и увеличава усвояването на кислорода.

Image

Градът е и с най-голяма надморска височина у нас – на над 1140 метра. Той е в преходно-континенталната зона, затова и зимата тук е мека, но пистите над града остават заснежени от 80 до 120 дни в годината. Родопският курорт се слави с 2000 часа годишно слънчеви дни, мъглите рядко покриват небето, което го подрежда сред най-слънчевите места у нас. Ясното време от своя страна води до пищно нощно звездно небе. Специалистите отчитат, че наблизо, в района на връх Рожен, е измерен най-чистия въздух в България.

Чепеларе

Отчитайки всички тези фактори чепеларци стъпват на идеята да възродят климатолечението и в наши дни в едно със спорта и туризма, съхранената природа и родопската кухнята. И четирите сезона в Чепеларе имат с какво да зарадват туриста. Зимата в Чепеларе е дълга, но белоснежна и красива, пролетта идва късно, но пищността й е очарователна, като всеки пейзаж е красив спомен. Лятото е меко, запомня се с аромата на билки от тучните, зелени до есента ливади, диворастящите гъби и плодове и величествените борови и смърчови гори. В района има много чешмички направени от родопчани, от които заради особеностите на почвата и много иглолистни дървета водата е чиста и полезна. Затова и редица поверия отреждат на десетките чешми в Родопите лечебна сила.

Kъм днешна дата Чепеларе разполага със съвременна туристическа инфраструктура и съпътстващи атракции. Гостите могат да изберат своето настаняване, както в уютни високопланински вили, така и в четири звездни хотели. Според желаната надморска височина туристите могат да бъдат настанени на 1100м в Чепеларе, 1500м в Пампорово или над 1800м на връх Мечи Чал.

Предвид даденостите си туризма в Чепеларе е оздравителен за хора, които са само пред компютрите и нямат възможност да са на чист въздух в ежедневието си. Както и за превенция за здравето на деца, в епохата на алергиите, нездравословното хранене, на голямото напрежение и тежката урбанизация.

Община Чепеларе и курорта Пампорово са обявени за климатичен планински курорт от местно и национално значение.

Чепеларе се намира в началото на един дълъг път на възраждане на климатолечението. Заповядайте да го вървим заедно!

ИЗПОЛЗВАНЕ НА КЛИМАТОЛЕЧЕБНИ И БАЛНЕО – КЛИМАТОЛЕЧЕБНИ КУРОРТИ НА ЕВРОПА ЗА ПОДОРЯВАНЕ НА ЗДРАВНИЯ СТАТУС НА НАСЕЛЕНИЕТО

( СЪЗДАВАНЕ И ВНЕДРЯВАНЕ НА ЗДРАВНИ ПРОГРАМИ ОТ 5+ Д0 60+)

КОМПЛЕКСНОТО КЛИМАТО И БАЛНЕОЛЕЧЕНИЕ СТИМУЛИРАТ САНОГЕНЕЗНИТЕ ПРОЦЕСИ В ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ И НАМАЛЯВАТ РЕЦИДИВИТЕ ПРИ ХРОНИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Забързаното ежедневие, стресът на работното място, шумът в градската среда, замърсеният въздух на мегаполисите и други вредни фактори, съпътстващи цивилизованият свят, са едни от основните причини за компрометиране на имунитета на населението. Внедряването на новите технологии, свързани с целодневна  работа пред мониторите на компютрите, обричат работещите на перманентно обездвижване, отключващо  верига от здравословни проблеми като наднормено телесно тегло, чувствително нарастване на броят на захарният диабет сред малки и големи, непрекъснато подмладяване на хипертоничната болест, на сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите инциденти. Все по-често се говори за  „бърн аут” синдром свързан с прекомерно умствено изтощение и т.н. С други думи казано изброените фактори водят до  повишаване заболеваемостта на населението.

От друга страна населението на Европа застарява. Намалява раждаемостта и се увеличава делът на населението над 60 години, съответно увеличава се и заболеваемостта и разходите за поддържане на  добро здравословно състояние на населението.

В края на 2019 г. се появи и ново заболяване COVID 19, причинено от нов щам на коронавирусите, с много бързо разпространение и обхващане на големи групи от население по целия свят. Това беше причината СЗО да обяви пандемия. Застрашени от сриване са цели направления от икономиката на Европа.Размерът на икономическите последици от наложените ограничения в различните страни тепърва ще се изчислява и оценява. И тук е мястото да посочим, че най-застрашените от COVID 19 са хронично болните, онкологично болните, възрастните и някои др., които имат компрометиран имунитет. Има обаче един процент от хора, които ще преболедуват на крак заболяването. Това са хората с „по-силна имунна защита”. След тази пандемия светът няма да е същият. Крайно време е да си поставим задачата, да се самозадължим, да спазваме правилата за здравословен начин на живот, който ще ни подържа  в добра кондиция така, че да можем безпроблемно да творим, да съзидаваме и да бъдем полезни както на самите себе си, на нашето поколение, на роднини и близки,  така и на цялото общество.

Дошло е време да направим „инвентаризация на ценностната си система” и да разберем, че най-важното  на този свят е съхраняване на здравето на човека!

Какво бихме могли да направим!

Как да преодолеем неблагоприятните последици от съвременният начин на живот? Имаме ли възможности, които към момента, не използваме рационално и пълноценно, и които биха оказали оздравителен ефект върху човешкият организъм?

 

Отговорът е твърдо ДА. ДА ние не познаваме лечебният ефект на природните дадености като климат, минерални води, лечебни калонаходища и др. Много често ги свързваме само с почивка и развлечение, които сами по себе си оказват оздравителен ефект върху човешкия организъм. Добре е да си припомним, че по време на Римската империя, в балнеолечебните курорти, са изградени големи комплекси, в които след тежки битки, са се възстановявали римските войни. Основни терапевтични средства са били минералните води. Тези Римски терми са били съоръжени с библиотеки, хиподруми и т.н. Това означава „че са били средища за здраве, спорт и култура.

 

Не случайно в последните години се говори за „бум” в уелнес индустрията. Не е случаен и фактът, че това направление от икономиката определящо се като „Философия за здравословен начин на живот”,бележи непрекъснат ръст в своето развитие. То включва  рационалното и здравословно хранене, използването на климатичните фактори в съчетание с хидро, балнео и пелоидо терапиите за превенция и профилактика на хроничните заболявания. Разработването на програми със специфичен двигателен режим, съобразен със здравословното състояние на клиента/пациента. Всичките тези мероприятия се провеждат  в условията на климатичните и балнеоклиматичните курорти в страната, разположени в екологично чисти региони, далече от шума и замърсяванията.

Днес целта е връщането на човека към природните дадености, които са използвани за оздравяване на организма, от дълбока древност и до наши дни. Силно актуален е и въпросът за извеждането на човека от ежедневната напрегната и стресираща среда, съдържаща различни вредности и насочването му към спокойна, екологично чиста и здравословна среда.

Всичко това може да бъде намерено в климатичните и балнеоклиматичните курорти разполагащи със специфични климатични фактори- висок процент на слънцегреене, ниски до липсващи мъгли, въздух богат на леки отрицателни йони и фитонциди и др.

Балнеокурорти разполагащи с естествени термални минерални води с успех  прилагани за питейно, външно, инхалационно и др.видове балнеолечение. Има много научни клинични и експериментални проучвания за саногенезният ефект на климато и балнеолечението върху човешкият организъм, който продължава за период от 3 до 6 месеца. Доказано е, че ежегодното провеждане на комплексно климато и балнеолечение при някои хронични заболявания на вътрешните органи,  води до разреждане на обострянията им и съответно до намаляване на хоспитализациите на пациентите.

Ключът към преодоляване на горепосочените въпроси е в рационалното използване на природните лечебни фактори за превенция на здравето и за профилактика на хроничните заболявания. Целта е създаване на здравна култура за движение, хранене, редуване на активна работа и покой и т.н.

Пътят по който може да се постигне това е превръщане на балнео, климатолечебни и таласотерапевтичните курорти в ЦЕНТРОВЕ ЗА ЗДРАВЕТО, където могат да се прилагат определени оздравителни или лечебни  програми в зависимост от нуждите напациента/клиента.

Целите на тези програми е обучение и създаване на навици за здравословен начин на живот включващ рационално хранене, прилагане на определен двигателен режим, свързан със състоянието на пациента/клиента, редуване на активна дейност и почивка и т.н. Естествено пребивавайки в курортни условия на пациента се предлага и лечебна програма с оптимално използване на естествените лечебни фактори като минерална и/или термална вода, лечебна кал, торф  и др.

Днес Европа се нуждае от пакет от програми за превенция на здравето и за профилактика на хроничните заболявания на населението си:

 

  • При деца и подрастващи – оздравителни програми за укрепване на мускулатурата на тялото в съчетание с обучение за здравословно хранене.

ЦЕЛ – намаляване на последиците от хиподинамията и неправилното хранене, водещи до слаба мускулатура на опорно-двигателния апарат,  гръбначни изкривявания и др. Неправилният хранителен режим и хиподинамията обуславят ранното затлъстяване при децата с последиците от ранни хипертонии и захарен диабет.

  • При лица в активна възраст – програми за превенция на здравето целящи запазване на доброто им психо-физическо състояние, които се базират на оптимално използване на климат, минерална вода, лечебна кал, спорт,

културни развлечения и др.

ЦЕЛ- запазване на добро психо-физическо състояние и възможности за активна работоспособност до по-късна възраст.

  • При лица над 60 – 65г. – програми за профилактика на хроничните заболявания с оптимално използване на естествените лечебни фактори в съчетание със здравословно хранене.

ЦЕЛ- намаляване на заболеваемостта и натиска върху здравно осигурителната система.

 

Горепосочените програми представляват един опит да се обърне необходимото внимание към това, което  Европа има като дадености на естествени лечебни фактори, чието използване трябва да бъде свързано не само с почивка и развлечение , а с превръщането на тези курорти в ЦЕНТРОВЕ ЗА ЗДРАВЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО от детска  до напреднала възраст.

гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси