Вкусът на Чепеларе

Има много причини да обичаме Чепеларе и много причини, заради които е предпочитана дестинация от хора от всички краища на България и света. Природа, забележителности, култура. Но определено храната е едно от съкровищата, с които може да се гордее този уникален роден край. С идването на зимата и падането на снега навън стремително нараства апетитът за месо и колкото по-крехко, чисто и сочно е то, толкова по-добре за небцето и душата. Тези критерии важат с най-голяма сила за дивечовото месо и добрата новина е, че има немалко ресторанти в Чепеларе, които могат да задоволят и най-високите претенции в това отношение.

Екип от професионалисти във висококатегорийните хотели се грижи да поднесе разнообразни и вкусни предложения за своите гости.

Домакините в по-малките ресторантчета и механи предлагат на туристите традиционни ястия, като пататник, традиционната родопска баница – клин, марудници, агнешко чеверме, качамак, салата от смилянски фасул, телешко с трахана, мамули, пироле, тенурки, голеник и куп други вкусотии! Фасулът, картофите и царевицата са само част от характерните и емблематични храни за Родопите. Родопската кухня се доближава като вкусови качества  към съвременната диетична кухня, тъй като в приготвянето й се набляга на варене, печене и задушаване и по-малко на пържене.

Родопската кухня е легендарна и много, много вкусна. Голяма част от туристите, които посещават планината, посочват кулинарните традиции на района като основна причина за своето завръщане, а Чепеларе е известно със своето неповторимо гостоприемство и уют!

гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси