Има много причини да обичаме Чепеларе и много причини, заради които е предпочитана дестинация от хора от всички краища на България и света. Природа, забележителности, култура. Но определено храната е едно от съкровищата, с които може да се гордее този уникален роден край. С идването на зимата и падането на снега навън стремително нараства апетитът за месо и колкото по-крехко, чисто и сочно е то, толкова по-добре за небцето и душата. Тези критерии важат с най-голяма сила за дивечовото месо и добрата новина е, че има немалко ресторанти в Чепеларе, които могат да задоволят и най-високите претенции в това отношение.
Екип от професионалисти във висококатегорийните хотели се грижи да поднесе разнообразни и вкусни предложения за своите гости.
Домакините в по-малките ресторантчета и механи предлагат на туристите традиционни ястия, като пататник, традиционната родопска баница – клин, марудници, агнешко чеверме, качамак, салата от смилянски фасул, телешко с трахана, мамули, пироле, тенурки, голеник и куп други вкусотии! Фасулът, картофите и царевицата са само част от характерните и емблематични храни за Родопите. Родопската кухня се доближава като вкусови качества към съвременната диетична кухня, тъй като в приготвянето й се набляга на варене, печене и задушаване и по-малко на пържене.
Родопската кухня е легендарна и много, много вкусна. Голяма част от туристите, които посещават планината, посочват кулинарните традиции на района като основна причина за своето завръщане, а Чепеларе е известно със своето неповторимо гостоприемство и уют!
Error