Соколиците

Някога през Пампорово е преминавал древния трако-римски път, чието трасе може да се проследи от района на Язовира в седловината между върховете Снежанка и Мургавец до чешмата над Къмпинга на СБА – днес приватизиран и все още без възстановени възможности за съвременно къмпиране. Пътят се спуска покрай Муневско дере западно от скалистата верига Соколиците за около 2 ч, която има 5 наредени един до друг върха с еднаква височина – точно 1700 м.н.в. Тази еднаква височина се среща твърде рядко в природата и те се виждат прекрасно от пътя източно над с. Момчиловци в посока с. Кутела/Виево.

Единствено към най-северната скала води маркирана пътека, чиято изходната точка е на 20 м. от пътя Пампорово - Смолян. Скалният откос се извисява на повече от 200 м. над пътя, но е сравнително лесно достъпен и добре забележим с поставеното на върха метално Разпятие. Всеки, който не се бои да гледа от от високо, може да се изкачи за 20-30 мин. до върха – почти равна каменна плоча с размер 15 х 2-4 м. От нея се разкрива прекрасна панорама във всички посоки – кулата на вр. Снежанка, вр. Голям Перелик, Арденския дял с неговите най-високи върхове, преспанския дял е едноименния връх. Началото на пътеката е обозначено с дървена беседка – част от най-дългия 200 км еко-маршрут в региона.

Image
гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси