Пещери в близост до Чепеларе

Пещера „Ухловица”

Пещерата Ухловица се намира на 35 км. южно от Смолян и на 3 км. североизточно от село Могилица в местността „Сините вирове“. Заслужено е спечелила правото да бъде наричана един от „подземните дворци” на Родопите. Тя е една от най-старите пещери в региона, на възраст от над 3.5 млн. години. Тук, в продължение на хилядолетия природата е изваяла една истинска феерия от дендритни образувания, коралити и хеликтити. Температурата в нея през цялата година е постоянна - 10-11°С. Пещерата е открита е през 1967 г. от Димитър и Георги Райчеви. Името й идва от името на птица, която живее в района - вид сова - улулица. Отворена за достъп целогодишно.

„Надарска пещера”

Тя се намира на 6 км. от пещерата „Ухловица”. Една красива пещера, която ще разкрие своите тайни само на тези, които се престрашат да влязат в нея с водачи. Не е блогоустроена. Попадайки вътре, посетителят е обгърнат от тайствения мрак, прорязван само от трепкащия лъч на фенера в ръката му, улавящ причудливите форми от сталактити, сталагмити и сталактови.

Пещера „Глоубовица”

Пещерата Голубовица се намира между селата Кошница, Турян и Могилица. Тя е на няколко нива с три входа и обединява пещерите Голубовица 1 и 2, като и двете не са благоустроени. За проникване в тях (възможно е в месеците от юни до октомври ) обаче задължително ви е необходима специализирана екипировка (непромокаеми гумени ботуши, спасителни жилетки, осветление), както и квалифициран водач. За всичко това са се погрижили от местния пещерен клуб “Мурсалица”. С тяхна помощ ще можете да преживеете незабравимо приключение в “младата” (на възраст 1,5 милиона години) пещера и да вдигнете адреналина си. Краткото пътуване с лодка е последвано от навлизане в същинската част на пещерата, където постоянно течащия подземен поток е изваял необикновени форми.

За да достигнете до Голубовица 2, ще трябва да сте подготвени за още по-смело изпитание: скално катерене под вещите напътствия на инструктор. Излизането е по същия път, но сега ви очаква слизане с въже (на рапел) по 15-метров скат, свързващ входовете на Голубовица 2 и Голубовица 1. Маршрутът завършва с алпийски тролей - спускане по стоманена въжена линия с дължина 45 метра. Тролеят преминава между двата ската на Гарга дере.

Проходна пещера „Калето“

Намира се край с. Кошница, община Смолян и е един от природните феномени в района. Представлява огромен скален свод, водещ към върх, където се намират останки от едноименна стара крепост. Тук може да се впуснете в едно от предлаганите адреналинови изживявания – алпийска люлка (махало). Със специална екипировка ще се залюлеете на височина от над 40 м. като махало на огромен стенен часовник. Под краката ви ще се разкрие неповторима гледка към долината на река Арда.

Пещера „Ледницата“

Разположена в подножието на Широколъшки снежник. Името й се свързва с девойка на име Маруда, която живеела в Широка лъка, но била отвлечена от юруците. Успяла да убие един от похитителите си и за да се спаси от останалите се скрила в пещерата. От тогава никой не чул нищо за девойкта....

Пещера „Дяволското гърло“

Пещера с най- високият подземен водопад на Балканите 42 м., част от уникалния карст на Триградското ждрело. В пещерата се влиза само с екскурзовод, тя е част от 100-те национални туристически обекта.

„Ягодинската пещера“

Тя е сред най-посещаваните пещери в България. Намира се на 3 км от с. Ягодина. Общата дължина на галериите на пещерата е над осем километра и това я нарежда сред най-дългите у нас.

„Харамийска пещера“

Предпочитан обект за приключенски туризъм до с. Триград. Проходна пещера и предлага екстремно изживяване и преодоляване на обичайните човешки страхове – от високо, тясно, тъмно. За влизане в пещерата са необходими алпийско и спелеоложко оборудване.

„Добростански бисер“

Пропастна пещера, намираща се западно от х. Марциганица, община Асеновград. Проникването в нея е възможно единствено със съответната екипировка и обучени спелеолози. Обявена за защитена територия от европейско значение заради зимуващата в нея голяма колония прилепи.

гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси