Пампорово

 

Пампорово се намира в централната, най-висока част на Родопите. Той е разположен в северното и източното подножие на вр. Снежанка /1926 м.н.в./ на еднакво разстояние между Чепеларе и Смолян - 10 км. и на 230 км. от София. На 80 км е летище Пловдив, а на 160 км – летище Кавала в Гърция. Надморското равнище на неговия център е 1650 м.

Утвърдена дестинация за зимен туризъм е обединеният през 2016 г. зимен център Пампорово - Мечи чал:

  • 50 км. алпийски ски писти с осигурена система за изкуствено заснежаване;
  • 25 км. маршрути за ски бягане;
  • Фън парк - трасе за фристайл спускане;
  • 8 бр. лифтови съоръжения, 8 бр. Влекове;
  • Най-дългата на Балканите писта за ски спускане - 6 км. - ски зона Мечи чал;
  • Зона за деца с транспортна лента;
  • Ски зоните в курорта е уникално съчетана и осигурява изключително добри условия за практикуване на зимни спортове;
  • Гарантирана зимна и лятна седмична програма;
  • Ски и сноуборд училища.

Пампорово има вече близо 90-годишна история, след като през 1933 г., чепеларецът Н. Чичовски е построил тук първият пансионат. Днес курортът се е разраснал с нови хотелски бази, построени по време на инвестиционната треска от началото на ХХІ век към с. Стойките и към Смолян до местността Райковски ливади.

Към онова, което е привличало първите туристи в тази част на планината – вечнозелени иглолистни гори, примесени тук-там с бук, пъстроцветни поляни, много слънце, лековит климат, свеж въздух и прохлада в летните месеци по-късно е добавена възможността за снежна ваканция с всички съвременни технически удобства за скиорите.

Пампорово е курорт без никаква лавинна опасност и резки промени във времето, така че безопасността и спокойствието на туристите по време на почивката са гарантирани. Скиорите могат да избират трасета с различна степен на трудност измежду 50 км писти за алпийски дисциплини, които се обслужват от 8 лифта. Всички ски-писти в Пампорово започват от връх Снежанка /1926 м.н.в./ и са осигурени със системи за изкуствено заснежаване, за да гарантират пързаляне и в условията на глобалното затопляне. Въпреки капризите на климата тук туристическият сезон започва през месец декември и продължава до началото на април.

«Пампорово» - АД, е фирмата която има основната грижа по предоставяне на услуги през зимата. Тя е собственик на хотели, ски-училища, ски-гардероби, нейният екип се грижи за доброто състояние на пистите и нормалното функциониране на съоръженията.

В останалите годишни сезони курортът предлага стотици възможност за нощувки, хранене и активности в две области – пешеходни излети и вело-туризъм. Множество маркирани пътеки и трасета предлагат разнообразие на наклони, продължителност на актино физичеко натоварване, панорамни гледки, тучни ливади и импровизирани пикници на открито.

Връх Снежанка e включен в списъка на 100-те национални туристически обекта на БТС и е емблематичен с телевизионната си кула, от която се открива панорамна гледка във всички посоки. При хубаво време от върха се виждат най-високите части на Пирин, Рила, Стара планина и някои гръцки върхове, сред които се откроява вр. Фалакро.

В Пампорово се пресичат две добре маркирани пешеходни трасета: Траневропейския маршрут от запад на изток Е 8 и презродопския еко-маршрут в посока север-юг Първият има за начало крайбрежието на Северно море, спуска се покрай река Дунав през Карпатите в Румъния, изкачва най-високият на Балканския полуостров връх Мусала, пресича Родопите, за да достигне до пролива Босфор. Вторият води от Пловдив по рида Чернатица през вр. Мечи чал – вр. Снежанка – Смолян – Арда и от там покрай българо-гръцката граница до прохода Елидже над гр. Рудозем.

Информация за услуги, събития, атракции, маршрути в курорта предоставя Туристически информационен център на „Пампоровo “- АД. - +359 884595593

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ в района на курорта

Радио-телевизионната кула – висока е 156 м, като на 100-ия метър в един от двата й пръстена е разположена изцяло остълена кафе-сладкарница. Църквата “Успение на Пресвета Богородица“– осветена е на 30.10.1999 г. Орфеевите скали –лесно достъпно скално възвишение, от което се разкрива уникална панорамна гледка към Смолянската котловина и граничния Арденски дял между България и Гърция.

Връх Мургавец – вторият по височина в курорта скалист връх, който е леснодостъпен от района на Язовира и също предлага панорамна гледка предимно в източна посока. Връх Соколица - намира се в периферията на курорта над местността Райковски ливади и предоставя уникална панорамна гледка във всички посоки.

Вело-парк „Пампорово“ - създаден е през 2012 г , като комплекс от съоръжения и трасета за планинско колоездене.

гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси