Орфеевите скали

Манастир Бачково

Според легендата, на една от скалите сядал митичния певец, за да омая с неземния си глас и арфа всичко живо – хора, зверове, птици... А всеки, който днес погледне гледката, която се разкрива в ширналата се пропаст към Смолянската котловина и околните върхове, остава омаян и без песента на Орфей: езера, поляни, ниви, горички -  обградени като с крепостна стена от скали и върхове...

Това най-посещавано от туристи кътче в курорта може да се достигне само за около 1 час от хижа Студенец.  Достига се до седловинката под вр. Снежанка, където преминава асфалтирания път. От седлото се продължава в южна посока с леко изкачване по карталова ливада и добре очертани коловози. Следва спускане  - от начало през поляни, а по-късно през  рядка гора, за да се достигне до беседка и няколко насочнащи табелки.

Скалното възвишение,  разположено сред смърчова гора почти на билото  на стръмния ерозиран  склон над Смолянските езера, остава леко скрито на няколко метра от пътеката. От скалите се разкрива незабравима панорама към долината на река Черна и пръснатите терасовидно Смолянски езера.

гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси