Манастири в близост до Чепеларе

Манастир Бачково

Манастирски комплекс „Кръстова гора - Света Троица“ се намира на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Местността е твърде популярна за посещение от средата на 90-те години, издигната е нова църква „Покров на Пресвета Богородица” и бяха построени 12 параклиса, посветени на 12-те апостолии. Поверието говори, че е била заровена частица от кръста, на който е бил разпнат Христос!


Бачковският манастир “Св. Богородица” – вторият по-големина действащ манастир в България, който се е превърнал и в най-посещавания туристически обект в Родопите. През годините след неговото създаване – 1083 г., той е бил средище на културния разцвет и вековна твърдина, в която се съхранява българското национално чуство. В манастира се пази “Чудотворната икона” на Божията майка, която ежегодно през втория ден на Великден се изнася до местността “Клувията” и се отслужва молебен, на който присъстват хиляди вярващи.

Храмове в Чепеларе

Историята на възрожденското църковно строителство в Средните Родопи е обвързана с изграждането на първите храмове през периода 1834 - 1836 г. Сред тях са и две църкви в град Чепеларе -“Св. Атанасий Велики” и „Успение Богородично”. Освен като сгради те се отличават и с оригиналните си стенописи, олтари и икони. Тъй като са постоянно действащи и леснодостъпни, те са притегателни обекти за туристически посещения. Общо четири от църквите в общината са художествени паметници на културата с национално значение, като най-интересна сред тях е църквата „Св. Атанасий Велики “(1834 г.), издигната за едва 40 дни в град Чепеларе. През 1841 г. в нейния двор е построено и най-старото килийно училище на територията на община Чепеларе.

гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси