Забележителности в близост до Чепеларе

Дяволският мост е най-големият и най-величествен мост в Родопите, емблема на община Ардино и едно от чудесата на средновековното строително изкуство на Балканите – заради изумителната му архитектурна елегантност, но също – и като инженерно-техническо постижение.

Дяволският мост

Смолянски езера - „Смарагдовите очи ” на Родопите – така са известни Смолянските езера. Над тях се извисяват Орфеевите скали, придаващи на долината мистичност и неповторимост

Изворът на Арда - казват, че “автографът” на Родопите е при изворите на Арда. Големият извор е най-колоритен – може би и заради вековния бук, изпод корените на който се процеждат капките, даващи началото на най-дългата родопска река. Живописна е и самата местност - от поляната на север се открива прекрасна панорама към зелените ридове на Родопите.

Триградското ждрело - представлява дълбок пролом по течението на р. Триградска, дълбан от нея в продължение на милиони години. Впечатляваща е гледката на величествените отвесни скали.

Буйновско ждрело - между селата Ягодина и Тешел Буйновска река е издълбала живописното най-дългото ждрело в България (около 10 км). Изключително красиво, но е и много тясно – на места отвесните му брегове почти се допират.

Орлово око – панорамна плащадка.  Съоръжението е изградено, за да могат туристите да се насладят на великолепните гледки към Буйновското ждрело, ридовете на Родопите и дори Рила и Пирин.

Конска глава - скално образувание срещу село Лещак, попадащо в пределите на община Мадан. Част и от маршрута на екопътеката „Кечи кая – „Козник“. Конската глава е едно от чудесата на Родопа.

Вълчи дол - резерват разположен е южно от язовир “Студен кладенец”, в землищата на селата Студен Кладенец, Стари Чал и Бойник. единственото място в България, където гнезди белоглав лешояд и едно от най големите находища на световно застрашените сухоземни костенурки.

Червената скала -  биосферен резерват се намира в сърцето на Родопите, над забележителния Бачковски манастир. ЮНЕСКО оценява изключителното значение на съхраненото там богатство от растителни и животински видове, както и на живописните скални феномени в резервата.

Сливодолското падало -   най-високият водопад в Родопите със своите 50 метра. До водопада се стига по маркирана пътека от хижа Марциганица или по пътека от шосето Пловдив-Смолян (веднага след първия тунел след с.Бачково, пътеката започва от лявата страна на тунела).

Смолянският водопад – с височина 20 метра. Посоката е село Мугла и Каньона на водопадите – ще го забележите сгушен между дърветета.

Самодивско пръскало – водопад в местност Струилица, която е любимо място за отдих на жителите и гостите на гр. Девин с изградените в нея открити плувни басейни /терапевтичен басейн, парна баня, сауна и джакузи/.

Село Широка лъка - е едно от най-популярните селища в България, тъй като е със статут на архитектурно-етнографски резерват от 1965 г. Автентичната атмосфера отпреди 1-2 века  е съхранена в голяма степен и човек може да се потопи в една отминала епоха, белег за която са не само накацалите една над друга къщи, но и запазените традиции в бита и храната – повечето хотелски бази са оборудвани с традиционните вълнени  тъкани и мебели от иглолистна дървесина, изработени от местни майстори. Уникално е преживяването по време на една кратка разходка по страничната уличка от  моста срещу църквата до площада на селото.

Етнографски ареален комплекс Златоград - представлява музей на открито, архитектурен резерват. Постройките в резервата се отличават с белите си зидове около дворовете, с широки дъбови врати и кръгли комини. Срещат се архитектурни елементи от ксантийски и пловдивски тип. Целият комплекс включва 150-годишни къщи с прохладни чардаци, калдъръмени улички, действащи занаятчийски работилници с ръчно изработвани сувенири.

Връх Голям Перелик е най-високият връх в планината. Върхът е леснодостъпен, но за съжаление не може да бъде изкачван, защото там се намира поделение на Българската армия. Разходката Ви ще приключи до Къщата на мечките. По пътя може да си съберете ароматни и лековити билки. Посещението на най-добрия еколодж на територията на България, а именно къщата на мечките, ще зарадва и изненада всеки. В Къщата за мечките няма парно, ток и вода. Причина за това е, че там всичко е създадено с цел да пази природата и да накара посетителите да се върнат назад във времето. Всяка година в края на месец юли къщата става домакин на джаз фестивал. 
гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси