Долен Рупчос

Точно по средата между  Пловдив и Смолян  - 50 км. - е разположена изключително живописна котловина,  позната на местните хора  от незапомнени времена  с наименованието  Долен Рупчос,  за разлика от Горен Рупчос – там където е гр. Чепеларе.  Тази относително широка за планинския релеф стъпаловидно разположена, просторна местност  е привлякла  няколко притока на Чепеларска река, носещи водите, оттичащи се от рида Чернатица  на запад и от Радюва планина от  изток. Благоприятното понижение е стимулирало трайното заселване на този район от хилядолетия. Останки от некрополи, говорят за заселване на траки в района, а първите сигурни източници сочат за заселници славянското племе „рупци“, чиито потовци през вековете са оформили 4 селища, разположени само по на няколко километра едно до друго.

Село Хвойна – 20 км. от Чепеларе; Празникът на селото е през м.  юли - Илинден.

Хвойна е най-близко разположеното до път ІІ-86 селище – в ляво остава Автогарата, а надясно е отклонката с която се влиза в селото. От него може да се започне пътешествие в района по различни туристически пътеки, които  водят до планински хижи или  другите села в околността. В селото има хотелски бази – къщи и стаи за гости, както и в заведения за хранене. Повечето от категоризираните обекти са  на местни семейства,  които предлагат настаняване, изхранване и добро настроение с автентична родопска музика. Селото се гордее със съхранената си от 1857 г. църква “Св. Илия”. В центъра има добре поддържана паркова площ с голяма чешма и няколко чучура от които блика и в най.големите жеги буйна стря планинска вода – вероятно този ще да е бил изворът, привлякъл първите му жители на това място...

Хвойна е началната точка на 200-км транс-граничен  Еко-МАРШРУТ, преминаващ по рида "Чернатица". Той се изкачва в началото към ЗМ "Средните ливади", спуска се към с. Орехово, за да продължи към каньона Костен камък, разломът под връх Цирикова църква, местността "Слънчеви поляни", "Чудните мостове", връх "Персенк" и на юг по билото на рида "Чернатица" през  Пампорово, Смолян, няколко села в горното поречие на река Арда, за да достигне прохода Елидже над Рудозем.

Село  Малево  е само на 2 км от Хвойна и до него води отклонка в ляво от пътя за Орехово. Разположено покрай Койловско дере - южен приток на р. Орешица. Празникът на с. Малево е на Илинден. 

На около 4 км над селото същото дере е оформило една  природна забележителност – Костен камък, под защитата на закона от 1965 г.,  която е  свързана с легенда от времето на помохамеданчването. Според преданието, от ръба на пропастта са хвърляни  жителите на близкото село Койлово, които отказвали да приемат исляма. Подножието на отвесната скала, висока около 40 м, се осеяло с кости, откъдето дошло името на местността.

Костен камък, намиращ се на  същото разстояние и от с. Орехово, е каменен масив, изрязан от малката река с хилядолетията. Подножието на скалният феномен рядко се  посещава от туристи, защото все още не е благоустроен подход през каньона. От северния ръб се вижда най-горният от трите водопада, разсекли дълбокия дол. По-надолу е  каскадата от водопади, скални улеи и отломъци,  вирове и храсти, наред с  красиво разцъфтелите туфи от Родопски силивряк и здравец.

Село Орехово – 28  км. от Чепеларе; Празникът на селото е в последния уикенд на юли.

Орехово е пионер в селския  туризъм в  Долен Рупчус. Тукашните хора отварят  гостоприемно вратите на своите къщи в края на ХХ век, за да споделят със своите гости красотата на околната природа, забележителностите в региона, своите традиции и кулинарни умения. Днес населението на Орехово е около  200 души,  а в миналото - 1000. Разположено е на около 900 м. н.в.  по  широк  южен скат към р. Орешица - едно от  най-слънчевите  села в  региона.  Освен с гостоприемство, типични гозби и неподправен селски уют, селото привлича и заради прекрасния климат с малки температурни разлики, чистия въздух и многобройните възможности за разходки,  Горите около Орехово са смесени (от широколистни и иглолистни дървета), а поляните изобилстват с лековити билки. В село Орехово е уредена историко-етнографска музейна сбирка към читалище “Родопско бъдеще”, съдържаща всички видове  сечива и предмети, използвани в бита на ореховеца до средата на ХХ век. Направени  са родословните схеми на родовете в селото. Експозицията притежава и археологически находки,  намирани в околностите на селото.  Недалеч в западна посока е хижа „Персенк” , покрай която преминава отлично запазения до днес участък от римския път.  В края на м. септември  ореховци  и техните гости празнуват  Ден  на „Ореха”.

Край  с.Орехово се намерат няколко защитени от закона  Природни  забележителности:
Скалният разлом  “Цирикова Църква“, намиращ се под връх Цирикова църква - на 0,5 км. югоизточно от хижа “Кабата”. Преминаването през тесния скален процеп в разрязаната, сякаш от гигантски меч скала с ширина от 1-2 м. е неповторимо преживяване. Отвесните скали с височина 10-20 м са изпъстрени с надничащите лилави цветчета на Родопския силивряк – Орфеевото цвете – чак до средата на лятото.

Водопадът в местността “Дуплево” е непосредствено до западния край от селото покрай горския път за хижа Персенк. Скален поток, риток на р. Орешица  живописно излива от загладен каменен улей пенливите си води в една ниша край пътя в ефектен водопад през пролетния сезон до началото на лятото.

Водопадът “Скакалото” е друг обект със статут на защитена природна забележителност , до който се стига по път, покрай параклисите над южните поляни на селото на около 600 м по пътя за х. Кабата. В скалната му ниша дори в горещо лято се процежда между мъхове и карстови отлагания  малък - 8 м.  водопад.

Връх Голям Персенк  (2091) е най-високият връх по рида Чернатица и осми по височина в Родопите, но е  неподходящ за изкачване, тъй като е гъсто обраснал и не разкрива никаква панорама. За сметка на това, изкачването на по-малкия му събрат  - Малък Персенк (2074) си заслужава, заради прекрасните гледки, които се разкрива от него.

Древният римски път е запазен най-добре в участъка между двата върха  Персенк в продължение на близо 5 км. На места каменната гранитна настилка на пътя е запазена в цялата си ширина от 1.5 м и остава непокътната. Някои от каменните плочи са с  размери над 1 кв. м. На някои места пътят е подзиждан, за да се преодолее неравността на естествения терен, а по осевата му линия има понижение, за  да се оттича дъждовната вода. Пътят се движи през гора и ливади, където  се откриват красиви гледки.  До пътя се достига от хижа „Персенк“, до която води горски път, проходим с автомобил 4х4 или пешеходейки. Другият вариант е с изкачване от хижа „Скални мостове“ за около 1,30 ч, а третият е  от с. Забърдо, от където може де се стигне  и  с високопроходим автомобил  за 1 ч.

Връх Цирикова черква се намира в района на хижа Кабата, а най-близкото населено място е с. Студенец. На този връх има видими останки от стар градеж, останали от някогашно крепостно съоръжение или манастирски градеж. Днес на върха е запазен параклисът “Св. Дух”,  постоянно отворен за посетители. Върхът, от който се  разкрива прелестна панорама към долината на р. Чая, Чернатица и Радюва планина, както и неговото подножие са изключително живописни,  заради разломът на сталните маси и образувалите се пропасти и цепнатини.  

Скалният разлом  “Цирикова Църква“, намиращ се под връх Цирикова черква е за предпочитане да се изкачва през  южния му подход от горския път. Преминаването през тесния скален процеп в разрязаната, сякаш от гигантски меч скала с ширина от 1-2 м. е неповторимо преживяване. Отвесните скали с височина 10-20 м са изпъстрени с надничащите лилави цветчета на Родопския силивряк – Орфеевото цвете – чак до средата на лятото.

Село Павелско - 22  км. от Чепеларе; Празникът на селото е на  Спасовден.

Селището е разположено на 2 км източно  от път  ІІ – 86, на  200 м.  след отклонката за с. Хвойна. Това е най-добре благоустроеното и поддържано село в Смолянска област. Църквата “Възнесение Господне”  е една от първите, издигната  в годините на османското робство - 1834 г. -  и е с най-високата  в Средните Родопи камбанария – 17 м., достроена към нея през  1894 г.

Към читалище  “Алеко Константинов” се поддържа Музейна сбирка, в която са представени исторически и етнографски предмети от Павелско. В селото отскоро има възможности за настаняване и изхранване на туристи,  тук минава и туристически маршрута за пешеходен туризъм към Радюва планина – НАО „Рожен” – Хайдушки поляни. Павелско е с изходна позиция за посещение на хижа Пашалийца.

Село Забърдо  - 28  км. от Чепеларе; Празникът  на селото е  в последната събота на август.

На 6 км след Хвойна е отклонението за Забърдо и природната забележителност „Чудните мостове”. Кръстовището е забележимо, заради скулптурната композиция „Гостоприемството на Родопа планина”. Бронзовите гайдар и родопчанка с пита в ръце, символизират елементи от традиционното посрещане на гостите в планината. Срещу скулптърата се предлага винаги прясна пъстърва  рибни деликатеси от близкия рибарник.

Пътят към селото е тесен, завой след завой се редуват в гънките на планинския поток  и трябва да се шофира с повишено внимание. След 9 км.  с плавно изкачване се стига до разклон, от който наляво е  за селото, а надясно към природния феномен. След още 3 км се стига до селото, което е разположено по двата ската на забърдовската река.

Селото е с отлична локализация за пешеходни преходи към билото на рида Чернатица и околните просторни ливади и ниви. Към местното читалище има етнографска изложба с  тъкани експонати – губери, халища, черги, както и резбовани пана, които се продават.

Атракция тук е Забърдовското колело с  диаметър 6 м, възстановено както си е било само от дървени части по спомени и снимки от началото на ХІХ. То е поставено пред кметството в  центъра на селото и очаква поредния общоселски празник, за да развесели неговите жители и гости. В селото има категоризирани туристическите обекти с възможност за настаняване и  хранене.

Един от най-интересните природни феномени в България - Чудните мостове,  отстоят  на 16 км по отклонението от  път  ІІ – 86 . Разположени са сред вековна смърчова гора на 1450 м н в в горното течение на р. Айдарско дере (Дълбок дол). Представляват естествени скални мостове, образували се в продължение на хиляди години.

Смята се, че някога тук е имало дълбока карстова пещера, образувана от многоводна река. Вероятно силно земетресение е станало причина таванът й да се срути. В последствие бурните води на реката са отнесли отломките и така се появили един до друг двата естествени мраморни моста. По-големият от тях е с обща дължина 96 м и височина 70 м. Сводът му се извисява на 45 м над реката, а мраморният блок, от който е изграден, е широк 12-15 м. В стените му има две свързани една с друга пещери и множество карстови кухини, където намират убежище птици и прилепи. Вторият мост се намира на около 100 м надолу по дерето и е  с височина 50 м.

Пространството около мостовете е обезопасено с парапети, изсечени са каменни стъпала за  улеснение на посетителите.

Глухите камъни (1920 м.н.в.) - Естествени скални образувания на билото на рида Чернатица, които необичайно стърчат над терена между боровите дървета, като загладени риолитни отломъци. Първите две са на  поляната, покрай пътеката, а навътре в гората има още много скални късове натрупани един до друг и един върху друг. Местността е важен разклон – на юг по билото продължава пътеката за х. “Изгрев” и Пампорово. На изток се отделя друга, по която се слиза  директно към  Чудните мостове или с. Забърдо. На север се намират Персенците, а на запад се достига до поречието на р.Въча.

Село Зорница  - 7  км. от Чепеларе;  Празникът на с. Зорница е през  август.

Селището се намира на 7 км от град Чепеларе. Районът е подходящ за спортуване в планината, езда, дълги разходки сред природата. От село Зорница тръгват туристически маршрути към х. Изгрев, Пампорово, Чудните мостове, Широка Лъка и много други. В селото има ограничени възможности  за настаняване на туристи.

Село Богутево - 7  км. от Чепеларе;  Празникът  на с. Богутево е на 6 май.                                                                                                                     Богутево е малко населено място, което разполага с красиви автентични къщи, разнообразна природа, интересни обичаи и традиции и гостоприемни хора. От  селото към високите части на планината водят множество пътеки. Тук има възможности за настаняване на туристи и тяхното изхранване.

Село Проглед  - 7  км. от Чепеларе; Празникът на селото е през м. юли.

До селото се достига от  кръстовището на главния път Чепеларе – Смолян - Пампорово, където има малък паркинг, а над него е забележителният гранитен  Паметник на  полк. Дичо Петров. Отклонението в източна посока води по стръмен път нагоре към  с. Проглед,  разположено  на около 1370 м.н.в. Селото е на 4 км от курорта Пампорово. Проглед е малко курортно селце с традиции в обслужването на туристи, подходящо както за летен, така и за зимен отдих. Поради близостта му със зимните центрове Пампорово и Мечи чал,  селището е познато на любителите на ски-спорта, като подходяща алтернатива за настаняване.

Местността  “Куцинско Блато” над Проглед е обявена за природна забележителност и е едно от редките места на Балканския полуостров, където от средата на  месец юни до началото на юли може да се види разцъфтял  китния родопски крем. Това е изключително красиво ярко жълто цвете, включено в “Червената книга” на редките и застрашени от изчезване видове на България като крайно рядко, нуждаещо се от защита растение.

В Проглед има туристически обекти за настаняване и за хранене. 

гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси