Чудните мостове

Един от най-интересните природни феномени в България - Чудните мостове,  отстоят  на 16 км по отклонението от  път  ІІ – 86. Разположени са сред вековна смърчова гора на 1450 м в горното течение на р. Айдарско дере (Дълбок дол). Представляват естествени скални мостове, образували се в продължение на хиляди години.

Смята се, че някога тук е имало дълбока карстова пещера, образувана от многоводна река. Вероятно силно земетресение е станало причина таванът й да се срути. В последствие бурните води на реката са отнесли отломките и така се появили един до друг двата естествени мраморни моста. По-големият от тях е с обща дължина 96 м и височина 70 м. Сводът му се извисява на 45 м над реката, а мраморният блок, от който е изграден, е широк 12-15 м. В стените му има две свързани една с друга пещери и множество карстови кухини, където намират убежище птици и прилепи. Вторият мост се намира на около 100 м надолу по дерето и е с височина 50 м.

Пространството около мостовете е обезопасено с парапети, изсечени са каменни стъпала за  улеснение на посетителите.

Image
гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси