Чернатица

Планинският дял Чернатица е разположен в западната част на общината. През билото на този рид е преминавал в качеството на основно трасе свързващо двете главни римски пътни артерии през Балканите: Сингидунум /Белград/ – Константинопол и Виа Егнатия по крайбрежието на Егейско море. Древния транс-родопски път, свързвал в античността Горнотракийската низина с център гр. Филипопол с Беломорска Тракия в района на гр. Драма е използван и в по-древни епохи, преди римската, като пътно трасе. В началото на ХVІІІ в. по него минава френският пътешественик Пол Люкас, което говори за трайна устойчивост и дълго използване. Днес в няколко участъка този античен път все още е отлично съхранен, като най-атрактивен за туристите е 2-км участък край връх Персенк. Към рида Чернатица има добра транспортна достъпност, както за пешеходене, така и за излети с високопроходими автомобили. Десетки пътеки и горски пътища, които местното население е използвало столетия наред за стопансване на земеделските земи и пасищата по билото на Чернатица сега са добре маркирани за туристите. Като изходен пункт за пешеходни турове се използват селищата Хвойна, Орехово, Забърдо, Зорница и Чепеларе, до които водят добре асфалтирани пътища.

Image
гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси