Добре дошли в Чепеларе!

Image

Всеки си има списък с места за посещение - постижими и мечтани. Българските дестинации не са по-малко атрактивни и любопитни. Сигурно ще се изненадате, че все още има места, които не познавате. Чепеларе е най-високият град в България и известен зимен курорт в Южна България. Той се намира в централната част на Родопите, на около 30 км от гр. Смолян, 70 км от гр. Пловдив и само на 10 км от Пампорово.

Чепеларе е разположен в планински район в Родопите и със своите 1 232 м надморска височина е вторият най - високо разположен град в България след Доспат. Градът е известен още като „Зеленото сърце на България“. Съвременното селище е основано през XVIII век преди Освобождението. По-късно градът се развива като стопански, културно - просветен център в региона на Средните Родопи, докато в наши дни се е превърнал в един от основните курорти за развитие и практикуване на зимни спортове.

Микроклиматът в района на Чепеларе е изключително благоприятен, а наличието на преобладаващо иглолистни дървесни видове, произвеждащи фитонциди или т. нар. антибиотици на бъдещето, имат не само оздравителен характер, но и оказват своеобразно антисептично, противовъзпалително и нервно-успокоително действие.

Чепеларе e типично планинско градче с близо 6 000 жители, които тачат, съхраняват и развиват наследеното от десетилетия самочувствие на първопреходци в стопанския туризъм на Родопите. Курортно селище е известно и като зимната олимпийска столица на България. Градът с десетилетни традиции в спорта и в производството на ски и сноуборд е родно място на единствената до момента българска шампионка от зимната Олимпиада – Нагано, 1998 г. – биатлонистката Екатерина Дафовска. Чепеларци тачат традициите в спорта и туризма, но и непрестанно ги обогатяват. В града се намира и единствения у нас Музей на спорта. Тук гостите на Чепеларе могат да се насладят не само на невероятната природа, но и на вкусни и автентични гозби! Планинското градче е известно със своето гостоприемство, със своето спокойствие, здравословен въздух и предпочитано място за семеен и здравословен туризъм!

гр. Чепеларе, ул. "Беломорска" 44Б, код 4850, mail@chepelare.bg Община Чепеларе (Municipality of Chepelare)централа: 03051/82-80, факс: 03051/82-79

Следвайте ни

Copyright © 2024 Visit Chepelare.
Сайтът е дарение от Сийка Анастасова Кацарова - израснала в град Чепеларе, понастоящем вицепрезидент на Европейската СПА Асоциация и председател на Българския Съюз по Балнеология и СПА туризъм.

Търси